Lær dit stof at kende: Fordele og ulemper ved naturlige materialer


14. juni 2022

Lær dit stof at kende: Fordele og ulemper ved naturlige materialer


Har du nogensinde tænkt over hvorfor dit tøj kan føles helt forskelligt, selvom der på mærket står at de er lavet i de samme materialer? Hvorfor føles noget bomuld lækkert og holdbart – mens andet går i stykker ved vask eller måske kradser. Det kan også være, at du er ved at være træt af de syntetiske stoffer, som mange af de billige tøjkæder benytter sig af for at holde priserne nede. Så er det klart værd at begynde at vælge tøj, der er lavet i naturlige materialer. Men hvad betyder det helt præcist? Og hvornår ved man, at man har fat i noget materiale af god kvalitet – og hvornår man skal gå udenom det?

Denne artikel vil forklare nærmere omkring nogle af de mest populære naturlige materialer som bliver brugt til tøj. Vi vil bl.a. komme ind på fordele og ulemper ved hvert materiale, og hvordan det bliver brugt og behandlet. Du bliver derfor godt forberedt på, at tage ud og vælge nyt kvalitetstøj, som du kan være sikker på, bliver rene vindere i din nye og forbedrede garderobe!

Hvorfor bruge naturlige materialer?

Når man laver skiftet til naturlige materialer, så er der mange gange, hvor det kan mærkes på pengepungen. Naturlige materialer koster mere at fremstille, især hvis man gerne vil have tøj af høj kvalitet. Vi anbefaler altid, at du prøver at investere i de beklædningsdele der skal holde længe – det er godt for miljøet og for din pengepung på langt sigt, når du f.eks. ikke skal købe ny vinterfrakke hver anden sæson.

Derudover er der mange naturlige fibre, der kan absorbere sved og fugt fra huden og frigive det til luften, så din hud kan ånde bedre. Der er også lavere chance for allergiske reaktioner når man holder sig til naturlige tekstiler.

Når man køber naturlige tekstiler, så kan tøjet nogle gange krympe når det vaskes for første gang, så her skal du være ekstra forsigtig. Det er heller ikke alle naturlige materialer der er lige sunde eller klimavenlige. Nærmest alle naturmaterialer skal bruge landbrugsjord, der ellers kunne bruges til f.eks. fødevarer – men hvis du sørger for at vælge tøj med omtanke, kan du skåne klimaet og miljøet en hel del.

Materiale nr. 1: Bomuld

Bomuld er en tekstil der kommer i mange forskellige kvaliteter og som behandles på forskellige måder – visse fabrikker bruger masser af vand og kemikalier, mens andre har fundet mere bæredygtige metoder. Bomuld er et åndbart materiale der hurtigt kan opsuge fugt og sved, så det fjernes fra huden. Det gør heller ikke noget hvis der er blandet lidt syntetiske materialer ind i f.eks. en t-shirt, hvis det giver længere holdbarhed til tøjet. Hvis bomuldstøjet er mærket med GOTS, så er det et tegn på, at tekstilet overholder en række standarder i forhold til produktion.

Materiale nr. 2: Hør

Hør er et spændende materiale, der i de seneste år har fået stor popularitet. Det er et yderst åndbart og køligt materiale, som er perfekt til varme sæsoner. Det er også et meget holdbart materiale, men som dog også godt kan være lidt stift i det – og krølle nemt. Du skal derfor enten bare vænne dig til det lidt krøllede look eller sørge for at dampe dit tøj i hør en gang i mellem. Hvis du husker at vaske med koldt vand og lufttørrer tøjet, så vil det holde sin form og have en lang holdbarhed. Det er også perfekt til folk med allergi.

Materiale nr. 3: Uld

Uld er et af de mest alsidige og populære naturlige materialer. Det er godt til at modstå rynker da stoffet typisk har en god tekstur og er naturlige anti-bakterielt. Det er typisk et materiale som møl går udenom og så er det faktisk flammeresistent! Det er også et af de mest bæredygtige materialer, både i forhold til produktion, men også fordi materialet reelt opsuger forurening fra luften og holder på det. Endelig, så er uld også nemt at (forsigtigt) rengøre og holde ved lige. Det behøver ikke at blive vasket så ofte og så er det også termodynamisk – det holder dig varm om vinteren og kølig om sommeren. Det er uden tvivl lidt af et vidundermateriale!

Materiale nr. 4: Silke

Hvis du køber silke i god (og ægte) kvalitet, får du fingre i et yderst holdbart produkt, der både er super lækkert at røre ved og have på. Det er også et godt materiale for allergikere, da det modstår mug og fugt – og bruges derfor også hyppigt som sengetøj. Silke har dog ikke godt af direkte sol og skal helst vaskes i hånden, i hvert fald de første par gange. Til gengæld er det godt for huden (og til at undgå rynker hvis du bruger det som pudebetræk).

Materiale nr. 5: Læder

Læder er et kontroversielt naturligt materiale, da det er lavet af dyr og desuden gennemgår en række behandlinger til at farve og forme det. Du kan spare på mange kemikalier hvis du går efter naturligt og ufarvet læder. Ikke desto mindre, så er læder et yderst holdbart produkt der kun kræver lejlighedsvis pleje og kan holde i årtier. Det skal smøres en gang i mellem med læderfedt, rengøres og beskyttes, men så har du også de bedste forudsætninger for at kunne bruge dine lædervarer i mange år fremover. Læder bliver typisk smidigt og blødt med tiden, så det er også en god idé at finde lædervarer secondhand – så bidrager du heller ikke til ny produktion, der belaster miljøet.

Det var top 5 over de hyppigst brugte naturlige materialer i tøjproduktion! Som du kan se, er der mange ting man skal være opmærksom på, når man vælger sit tøj. Bomuld er ikke bare bomuld, ligesom at der også er store forskelle på kvaliteten i f.eks. uld og læder. Men så længe du bare læser det med småt og kender til tekstilets indhold, skal du nok få dig en lækker garderobe. God shoppelyst!