Must-haves i garderoben - vælg den rigtige frakke til alle anledninger


6. april 2021

Must-haves i garderoben - vælg den rigtige frakke til alle anledninger


Når man bor i et land med skiftende sæsoner, så er det vigtigt at man kan klæde sig på efter vejret. Man hører ofte at der ikke findes dårligt vejr, men kun dårlig påklædning. Hvis du vil undgå at stå i en situation hvor du ikke har tøj der passer til vejret, så er dine jakker og frakker det første trin du skal kigge på. Det er en af byggestenene i dit outfit, for vi bruger vores jakker udenfor stort set hele året – det betyder altså, at jakken nærmest er et outfit i sig selv. Derfor er det vigtigt at du vælger nogle modeller der passer til din stil, men at du samtidig også har noget fornuftigt at tage på når først vejret rigtigt bider fra sig.

Pæn uldfrakke

Der er ingen grund til at gå på kompromis med din stil, så længe at vejret tillader det. En varm uldfrakke er ikke blot et fornuftigt valg der kan holde i mange sæsoner frem, men kan også bruges et godt stykke ind i de kolde sæsoner. Uldfrakker kommer i mange flotte, elegante snit som ser flotte ud, uanset om du så lige har smidt jakken over jeans og en t-shirt. De kommer også i flere forskellige farver, så du behøver ikke at holde dig til sorte og grå jakker, hvis du ønsker noget mere sprælsk. Det er perfekt måde at peppe lidt op i stilen hvis du er ved at være træt af en ellers monoton, afdæmpet vintermode.
Uldfrakke fås både i lange versioner, korte, peacot-styles, eller frakker der er inspireret af militær-stilen. Du kan få med trykknapper, almindelige knapper, eller frakker der f.eks. har et bælte i taljen der fremhæver din figur.
Uldfrakken kan stå imod lave temperaturer, men hvis du opholder dig meget udenfor eller dit termometer begynder at vise minusgrader, så kan det være du skal overveje at opgradere til en anden model.

Tung vinterjakke

Den tunge vinterjakke kommer i flere versioner. Nogen foretrækker dunjakken, da den kan give super god isolation, og samtidig kommer i korte og lange versioner, alt efter hvad du er til. Andre er måske ikke lige så glade for looket med en dunjakke, og i stedet går efter mere tekniske jakker, som er lavet af materialer der er særligt designet til at holde kulden ude. Husk på, at det typisk er en god idé at tage flere lag på, når først det er rigtig koldt. Det betyder altså termoundertøj/uldundertøj under din trøje og bukser, varme sokker i støvlerne, og ekstra toplag, såsom hue, vanter og halstørklæde. På denne måde burde du kunne være i stand til at stå imod minusgraderne!

Overgangsjakken

En overgangsjakke er et ret vidt begreb. Du kan finde alle former for jakker i forskellige designs, der kan passe til mere eller mindre dårligt vejr og temperaturer. Overgangsjakken er ideel til virkelig at vise din stil frem, da jakken både kan bæres alene, men f.eks. også kan bruges som en del af dit outfit i de koldere måneder. Det kan være en læderjakke under uldfrakken, blazer under trenchcoaten, og så videre. Du kan selv styre hvor mange overgangsjakker du har brug for. Overordnet set, er det dog smart både at have lange og korte versioner i garderoben, så du har jakker der også passer fint til dit tøj. En klassisk trenchcoat eller duster er super populær hos mange, da den lange jakke giver et elegant look og får dig til at se højere og slankere ud – især hvis du f.eks. kombinerer det med stramme jeans og støvler med lidt hæl på. Det er en nem og simpel måde at skabe et elegant look.
Udover de lange jakker, så er det også en god idé at have nogle korte jakker, da de f.eks. går super godt til kjoler, eller som et ekstra lag under en større jakke. Mange vælger også f.eks. at bruge blazere og lignende indendørs, så nogle korte versioner er simpelthen et must. Det kan være alt fra en læderjakke, bomberjakke, ruskindsjakke – hvad end der passer til netop dig og din stil. Du kan også være lidt mere modig med farverne her.

Sommerjakken

Når solen står højt på himlen og bager ned, kan det gøre være svært at forestille sig, at man kunne have brug for en sommerjakke. Det er rigtigt, at når det først bliver stegende hedt, så er det sidste man tænker på, at tage mere tøj på. Men en sommerjakke kan alligevel være en god investering, for de fleste af os ved udmærket, at den danske sommer ikke altid er helt til at regne med. En sommerjakke er ganske enkelt en let, kort jakke i et tyndt stof. Jakken er ideel at have med under armen hvis du er ude hele dagen, for så kan du tage den på når temperaturen daler om aftenen, eller hvis det blæser ekstra meget den dag. Du kan vælge en jakke i f.eks. bomuld eller en fin denimjakke, som holder i mange år. Derudover kan man også være mere praktisk, og i stedet vælge en jakke der kan tåle at få regn og giver lidt beskyttelse mod vind, men det afhænger selvfølgelig af din livsstil. Det vigtigste er, at jakken kan give lidt ekstra varme på køligere dage, og samtidig er fin nok til at du har lyst til at tage den på hver eneste dag.

Det kan være smart at skrive en ønskeliste med alle de jakker du ønsker der skal være i din garderobe. Måske har du allerede nok overgangsjakker, men mangler en klassisk uldfrakke – så ved du hvad du skal på jagt efter. Ofte kan man også få rigtig gode tilbud i de forskellige sæsoner. For eksempel er der gode muligheder for at finde tilbud på sommerjakker når vi rammer efteråret eller januarudsalget, mens vinterjakkerne bliver sat ned når vi rammer de varmere måneder. Hvis du planlægger i god tid, kan du derfor sikre dig gode kvalitetsjakker til billige priser.