Guide til oprydning i garderoben


19. august 2021

Guide til oprydning i garderoben


Når sæsonen skifter, vægten ændres eller din smag ændrer sig, så er det kun naturligt at der også skal ske forandringer i garderoben. Din stil er trods alt en refleksion af det du gerne vil udtrykke – så hvis du pludselig føler dig mere komfortabel i outfits der består af klassiske, nedtonede farver, så er det på høje tid at den skriggule bluse finder et andet hjem.

Men hvis du har et skab der er ved at flyde over, så kan det godt føles ret uoverskueligt at skulle i gang med oprydningsprocessen. Derfor har vi samlet nogle tips til processen her, så du kan friske garderoben op – der er intet bedre end at åbne skabet og have lyst til at tage det hele på! Du kan gå i gang med projektet trin for trin i dit eget tempo. Ofte undervurderer man hvor lang tid en oprydning kan tage og ender med at køre sur i det, så det er helt fint at tackle dit tøj i små bidder.

1. Inddel i sæsoner

Når du bemærker at dit klædeskab og skuffer ikke kan lukkes og alt dit tøj ligger hulter til bulter, så skyldes typisk to ting. Først og fremmest, så har de fleste af os nok mere tøj end vi behøver – eller er klar over. Hvis man er vant til bare at række ud og tage fat i de øverste t-shirts i bunken, så glemmer man hurtigt hvor meget tøj man har – og hvad man ikke har brugt i flere år. Det er derfor man nogle gange får fat i en ukendt trøje og tænker ”den havde jeg helt glemt at jeg købte!”. Derudover, så har vi selvfølgelig også skiftende sæsoner, hvilket betyder at vi skal have nok tøj til at gå ud i sne og slud, såvel som klart solskinsvejr. Hvis du skal have skaffet mere plads i garderoben med det samme, så er det en god idé at inddele dit tøj i sæsoner. Den tunge vinterjakke, uldne striktøjer og andet vintertøj kan opbevares separat fra dit klædeskab – f.eks. i en boks under sengen eller lignende. Det har to fordele, da du både får mere plads i dit skab og nemmere kan finde det tøj du skal bruge i den nuværende sæson, men det kan også været at du får en fornyet lyst til at gå med det tøj du har gemt væk når vintersæsonen går i gang. Det føles lidt som om at få nyt tøj, uden at du har brug en krone på det. Men hvis du reelt har for meget tøj, så er det på tide at gå lidt mere metodisk til værks.

2. Bruges – sælges – doneres

Det anbefales ofte at du hiver alt dit tøj ud af skabe og skuffer og gennemgår det hele på én gang. Men det kan hurtigt ende med at blive uoverskueligt, og man ender med at give op halvvejs. Der er ingen grund til at gøre alt på én gang. Start med et skab, eller en skuffe. Så kan du langsomt arbejde dig igennem – du skal ganske enkelt sortere tøjet ind i tre bunker: Det tøj du bruger, det tøj der skal sælges eller doneres, og det tøj der skal til genbrug eller bruges til klude. Du kan også lave en ”måske”-bunke for det tøj du ikke helt kan give slip på, det giver dig lidt mere tid til at tænke over det. Hvis du har tøj i god kvalitet som du ikke bruger, kan du sælge det videre, men hvis du ikke har tiden til det eller du ikke tror du kan sælge tøjet, så kan du også donere det til genbrug. Det er en bedre løsning end at smide ud. Hvis tøjet er ved at falde fra hinanden, kan du også overvejes om det kan bruges til klude eller lignende. Når først du har ryddet godt ud i skabet og kun har det tøj du bruger og er glad for, så er det på tide at tænke over næste skridt.

3. Hvordan skal din nye stil se ud?

Det er ikke sikkert at du mangler tøj efter du har ryddet op. Men hvis du har ryddet ud i garderoben fordi din stil har ændret sig, eller du har opdaget at du mangler en cardigan eller en nederdel, så er det på tide at planlægge lidt. På den måde kan du undgå fejlkøb, der bare ender med at fylde din garderobe op igen. Du skal sørge for at din nye stil både passer til din personlige smag og den slags tøj du synes er fedt, men også kan bruges til den type hverdag du har. Det vigtigste er at du kan mikse og matche dit tøj på kryds og tværs, så du undgår dage hvor du ikke føler at du har noget at tage på.

4. Shoppetid!

Du har sorteret tøjet, du har fået styr på din nye stil og hvad du mangler – og nu er det tid til at shoppe. Det er vigtigt at du har overblik over hvad du reelt mangler, så du ikke ender med at købe fem andre ting som du slet ikke havde brug for og ender med at fylde. Hvis du f.eks. mangler en ny nederdel, så kan du med fordel overveje hvilken farve, længde og pris du foretrækker, for det gør søgningen langt nemmere – hvad end du vil kigge ude i fysiske butikker eller shoppe online. Bare husk at overholde punkterne og undgå for mange fristelser! Du kan eventuelt lave en ønskeliste hvis det gør processen nemmere.

Følg disse fire trin når du føler at din garderobe er blevet for kedelig eller ikke er til at overskue. Hvis du sælger ud af dit gamle tøj, får du også ekstra penge til at kunne købe nyt (eller secondhand tøj, som ovenikøbet er bedre for miljøet). Husk på, at det vigtigste ved din garderobe er at du kan style dit tøj på flere måder og at alle dine behov er dækket så du har noget at tage på både til hverdag og fest.